Vedtekter

Her er vedtektene for Gammelstua friluftsbarnehage sa

Barnehagevedtekter for Gammelstua Friluftsbarnehage SA

Sist endret: Årsmøtet 29.04.24

§1- Formål

Barnehagen skal drives i samsvar med lov om barnehager av 17.juni 2005 og dennes forskrifter. Foreningens formål er å drive barnehage. Virksomheten har et ideelt, ikke økonomisk, formål. Barnehagen skal gi barn under opplæringspliktig alder gode utviklings- og aktivitetsmuligheter i nært samarbeid med barnas hjem. Virksomheten skal drives i samsvar med de til enhver tid gjeldende lover og forskrifter for barnehagevirksomhet.

§ 2 – Eierforhold

Gammelstua friluftsbarnehage er et samvirkeforetak hvor formålet er å eie og drive barnehage til det beste for medlemmene og deres barn. Foretaket skal fremme medlemmenes økonomiske interesser gjennom deres deltagelse i virksomheten som kjøpere av barnehagetjenester fra foretaket. Formålet er ikke kapitalavkastning til medlemmene. Eventuelt årsoverskudd skal godskrives egenkapitalen i foretaket.

Foreningens medlemmer plikter å delta på aktiviteter, dugnader som styret/dugnadskomite bestemmer. Hvis medlemmer ikke deltar, kan styret kreve økonomisk kompensasjon slik at planlagte arbeidsoppgaver blir gjennomført. Foreningens budsjett - og regnskapsår følger kalenderåret.

Barnehagen har en daglig leder som leder virksomheten i samsvar med lover, forskrifter og planer for barnehagen.

§ 2-1 Samarbeidsutvalgets sammensetting

Foreldreråd består av alle foreldre i barnehagen.

Samarbeidsutvalget skal være rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Samarbeidsutvalget består av 5 representanter, 3 fra foreldrene og 2 fra de ansatte. Samarbeidsutvalget konstituerer seg selv. Ved stemmelikhet teller lederens stemme dobbelt. Styrer har møte, tale- og forslagsrett. Samarbeidsutvalg og foreldreråd for barnehagen velges i henhold til lov og forskrift.

Møter protokollføres og underskrives av de tilstedeværende.

§ 2-2 – Forvaltning

Overhalla kommune har det overordnede ansvar for tilsyn av barnehagen. Styrer leder virksomheten i samsvar med lover, forskrifter og vedtak som er fattet.

§3- Åpningstider

Barnehageåret starter 15. august

Barnehagens åpningstid er mandag til fredag 06.45-16.30 på virkedager. Barnehagen har fleksibel åpningstid med 15 min på morgen ved behov. Dette skal meldes inn til barnehagen i god tid og senest to dager i forkant.

Barnets oppholdstid skal ikke overstige 9 timer pr dag, men ved spesielle behov kan oppholdstiden vurderes økt etter søknad inn til styret.

 

 

Barnehagen er stengt i jul og påske

I perioden siste uke juni til oppstart av nytt barnehageår skal alle barn ha minst tre sammenhengende uker ferie. Melding om barnas ferieavvikling skal meldes barnehagen senest 15.4 på eget skjema

Barnehagen er stengt de to siste ukene i juli: uke 29 og 30

I løpet av barnehageåret er det 6 planleggingsdager for barnehageansatte. Barnehagen er stengt disse dagene. Datoene annonseres på kommunens hjemmeside og vår egen nettside før 15.6

 

§ 4- Betaling

Det betales for elleve måneder i året. I juli og august kreves det inn halv månedssats, mens det kreves inn hel månedssats i de resterende månedene:

Barn som i h t § 5 starter i barnehagen etter fylte ett år i løpet av september, oktober eller november, må ved oppstart før 15. i den måneden barnet fyller ett år, betale for hele oppstartsmåneden. Ved oppstart etter 15. i den måneden barnet fyller ett år, må det betales for halve oppstartsmåneden.

I tillegg til helplass, tilbys det plasser med denne størrelse: - 80%- 60%

Foreldrebetalingen følger kommunens satser.

Søskenmoderasjon gis følgende satser:

-2.barn 30 %, 3. barn: Gratis

Barnehagen kan kreve inn betaling for mat. Sats ligger på 300 kr i måneden. Vi serverer 1.måltid om dagen + frukt/melk.  Ved sen henting kan man pålegge og dekke de faktiske utgiftene dette medfører. Sats 200,- per påbegynt halvtime ved henting etter barnehagens stengetid.

 

 

§5- Søknad og opptak av barn

Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med §16 i Lov om barnehager og tilhørende forskrifter.

Barn som fyller ett år i september, oktober eller november det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra den måneden barnet fyller ett år og senest fra den datoen barnet fyller ett år.

Samvirkeforetaket Gammelstua friluftsbarnehage SA er en heldags barnehage for barn i alderen 0-6 år. Opptaket skjer samordna for hele kommunen, slik at hvert barn kun får tilbud om plass i en barnehage, primært den de har som første ønske. Opptakskrets for Gammelstua friluftsbarnehage SA er primært barn som sogner til Overhalla Montessori og OBUS. Dersom det er ledig kapasitet, kan det tas opp barn fra omkringliggende kommuner.

Opptak av barn skjer i mars. Søknadsfrist annonseres på kommunes nettsider. Det benyttes digitalt søknadsskjema både når det gjelder opptak og endring av oppholdstid. Skjema ligger på kommunens nettside.

Følgende kriterier legges til grunn ved opptak (kriterier i prioritert rekkefølge).

  1. Barn med nedsatt funksjonsevne og barn det er fattet vedtak om etter lov om barneverntjenester. Dokumentasjon må fremlegges av sakkyndig eller barneverntjeneste på prioritert opptak før opptaket gjennomføres.
  2. Barn som har plass fra før og som ønsker utvidet barnehagetilbud.
  3. Søsken av barn som har plass fra før.
  4. Overgang fra kommunal barnehage til privat barnehage og fra privat til kommunal barnehage.
  5. Barn som skal starte på skole neste år
  6. Hensiktsmessig sammensetning av alder og kjønn, hele og delte plasser.

 

Hovedopptaket kan suppleres i perioden 01.juni til 01.februar

Ledig plasser annonseres/ajourholdes på kommunens nettside og lyes ut med søknadsfrist 14 dager etter utlysning. Samme kriterier som ved hovedopptak. Dersom man takker nei til plass i hovedopptaket, mister man lovmessig rett til barnehageplass til neste barnehageår.

§6- Oppsigelse av plass

Oppsigelse av barnehageplass skal skje skriftlig til barnehagens styrer, med 1 måneds varsel. Det gjelder også ved søknad om redusert barnehageplass.  Ved oppsigelse eller fratredelse etter 28.februar, må det betales til og med juli måned.

Det må betales under barns sykdom. Foreldre kan søke om hel eller delvis friplass. Slike søknader må sendes/behandles av Overhalla kommune.

Ved manglende betaling av regninger for opphold i barnehagen, kan plassen inndras. Før en barnehageplass inndras skal et sendes ut skriftlig varsel til betaler.

§ 7- Andre forhold
a) Helse (jfr. lov om barnehager §50).
For barn som ikke har fulgt vanlige kontroller ved helsestasjonen i Overhalla, skal det framlegges erklæring om barnets helse.
Barnehagepersonalet har plikt til å gjennomgå adekvat tuberkulosekontroll.

b) Taushetsplikt (jfr. forvaltningsloven §13)
Personalet i barnehagen, andre kommunalt ansatte og samarbeidsutvalget har taushetsplikt om forhold som vedrører barn og hjem de blir gjort kjent med gjennom arbeid og tillitsverv.

c) Opplysningsplikt
Barnehagens opplysningsplikt er beskrevet i Lov om barnehager §§45,46 og 47

Utfyllende Retningslinjer 

Med utgangspunkt i Rammeplan for barnehagen skal Samarbeidsutvalget for hver barnehage fastsette en årsplan for den pedagogiske virksomheten. Vedtekter er godkjent av Årsmøtet i Foreldreforeningen Gammelstua frilufts barnehage 20.3.2011, og med endringer gjort i samsvar med årsmøtevedtak 29.04.2024